Vasemmistoliitto heittää kapuloita NATO-rattaisiin

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, ministeri Li Andersson linjasi viikkoja sitten, että Suomen Natohakemus ei ole esteenä puolueen jatkolle hallituksessa. Eduskunnan jäsenäänestyksessä osa puolueen edustajista äänesti hakemusta vastaan. Mutta kun päätös syntyi luvuin 188–8, niin asiasta ei syntynyt mekkalaa. Hyvä näin.

Tämän jälkeen Turkki on lähtenyt vastustamaan, ainakin hanakasti jarruttamaan Suomen ja Ruotsin hakemusten käsittelyä. Turkin taholta on lähes liukuhihnalla esitetty uusia vaatimuksia maittamme kohtaan, samalla kun Turkki tarkalla silmällä, herkeämättä on seurannut NATO-keskustelua maissamme.

Puoluekokouksessaan Vasemmistoliitto linjasi uuden NATO-kantansa, johon sisältyi kuva siitä, minkälaiseksi jäseneksi Suomi halutaan. Pitkälti ”vaatimukset” ovat linjassa Norjan ja Tanskan jäsenyyksien kanssa, joten nämä linjaukset tuskin vaikeuttavat maamme neuvotteluasemaa. Eräs toinen päätös on tässä suhteessa kuitenkin selvästi ongelmallisempi.

Yksi Turkin tiukimmista vaatimuksista koskee suhtautumista kurdilaiseen PKK-järjestöön, joka on EU:n terroristijärjestölistalla. Suuri osa kansainvälisestä yhteisöstä, myös NATO on samalla kannalla. Turkin vaatimus erinäisten – heidän terroristeiksi kutsumien - henkilöiden luovuttamisesta Turkkiin on maamme kannalta yksiselitteisesti sellainen, johon emme voi suostua. Nyt Vasemmistoliiton puoluekokous päätti linjata, että PKK olisi poistettava EU:n terroristilistalta. Jos kyseessä olisi pieni oppositiopuolue en kantaisi asiasta huolta. Mutta koska puolue kuuluu hallitukseen, ja tietäen että Turkki visusti seuraa maamme sisäistä NATO-keskustelua asiaa on vaikea seurata olkia kohottamatta.

Juuri nyt hakemuksemme on sangen herkässä tilanteessa ja olisi hyvin suotavaa, että mikään vastuullinen taho – eritoten hallituspuolue – ei tarjoaisi Erdoganille lisää ammuksia hakemuksemme kampittamiselle. Tätä samaa tähdensi myös Naton pääsihteeri Stoltenberg Kultarannnan tapaamisessa, mainiten myös, että Turkki on se Natomaista, johon on kohdistunut eniten terrori-iskuja, pääasiallisesti PKK:n taholta.

Kurdien ja heidän laajemman itsemääräämisasemansa tukeminen on asia sinänsä; tälle minultakin täysi tuki. Ja, jos Turkki olisi ainoa taho, joka on leimannut PKK:n terroristijärjestöksi niin itsekin suhtautuisin enemmän empien, asiaan. Mutta kun sekä EU että NATO määrittelevät järjestön terroristiseksi niin on erittäin ongelmallista, että suomalainen hallituspuolue, kesken maamme herkkiä NATO-neuvotteluja, lähtee asiassa omille linjoille. Toivon mukaan puheenjohtaja Andersson voisi huomattavasti pehmentämään tätä, puoluekokouksen pahaa haksahdusta.